Vaša korpa

Ispucale usne

Izašli ste iz zime i potpuno ste uvereni da ispucale usne postaju prošlost, nema hladnog vazduha, nema mraza, minusa, ledenog vetra… Ali ne lezi vraže, susrećete se sa prvim prolećnim zracima sunca i uviđate da probem više nije sezonski. Vaše muke sa ispucalim usnama traju tokom cele godine.

Zašto su usne osetljive?

Koža na usnama je mnogo tanja i delikatnija od one na drugim delovima tela. Naše usne imaju više od milion različitih nervnih završetaka, što ih čini jednim od najosetljivijih delova tela. Usne nemaju znojne ili lojne žlezde i to direktno znači da su sklone isušivanju. Usne su takođe izložene mnogim spoljašnjim faktorima, uključujući sunce i hladan, suv vazduh, što ih dodatno čini sklonim pucanju i ljuštenju.

Ispucale nisu ozbiljan zdravstveni problem ali svako ko se često susreće sa ovim stanjem, zna da je to jako neprijatno i bolno iskustvo, pogotovo kada dođe do tog stadijuma da krvare.

Ispucale usne

Šta izaziva ispucale usne?

Da li ste se ikada zapitali zašto nam usne pucaju, ljušte i suše se? Osim što je koža na našim usnama izuzetno tanka, ona povrh toga ne proizvode melanin – pigment koji štiti kožu od UV zraka,  što znači da imaju malo prirodne zaštite od sunca, hladnoće, vetra ili suvog vazduha. Prvi nalet zime često dovodi do ispucalih usana podjednako kao i sunčan dan na plaži.

Najčešći faktori koji izazivaju ispucale usne

  • Suvo vreme i toplo vreme

Jedan od najčešćih uzroka ispucalih usana je okruženje u kojem se nalazite. Leti, toplota, suv vazduh i UV zračenje kojima je lice izloženo,  može uzrokovati da usne postanu suve i ispucale. UV zračenje, toplota i opekotine od sunca takođe.

  • Hladno zimsko vreme

Zimi, hladan vazduh dovodi do toga da usne postanu jako dehidrirane. Dodajte vetrovito vreme i vaše usne mogu postati posebno izložene riziku da ispucaju.

  • Smena toplo hladno

Sasvim je prirodno da zimsko vreme provedeno napolju, presečemo boravkom u pretoploj prostoriji. Hladan vazduh spolja u kombinaciji sa toplotom iznutra može dovesti do ispucalih usana. Grejanje dodatno isušuje vazduh  i ovo ne utiče samo na vaše usne nego i na ostatak vaše kože.

  • Opekotine

Žuri vam se, gladni ste, a ta tek skuvana supica deluje baš ukusno. Nemate vremena da sačekate da se ohladi kafa, čaj… nestpljenje ili loša procena obično dovode do opekotina pre nego uživanja u ukusu hrane ili pića. Ovakve opekotine obično dovode do otoka, plikova, jakog bola i osetljivosti opečenog dela i nešto dužeg perioda oporavka.

  • Prehlada

Zimski meseci nisu samo čarobni dok kroz prozor gledamo vejanje pahulja. Oni na našu nesreću donose i grip i prehlade. U oba slučaja, prvi simptom može biti začepljen nos. Ako ne možemo da dišemo normalno, pribegavamo tehnici disanja na usta, koje neminovno vodi u stanje ispucalih usana.

  • Temperatura i groznica

Ruku pod ruku sa prehladom i gripom, ide i povišena temperatura.  Prvi znak  da će termometar pokazati  vrednosti iznad normalne, biće vaše goruće, suve usne.

  • Slana i začinjena hrana

Čips, štapići, perece, kokice, kikiriki, semenke i ostale grickalice.  Ne postoji osoba koja nije ljubitelj bar jedne vrste „slane zanimacije“. Moje iskustvo sa semenkama, bilo suncokretovim ili bundevskim, uvek je do kraja, nikad pola kesice, nikad malo, uvek sve i do otečenih i bolnih usana. Ako na tu preteranu količinu čiste soli, dodam i upitnu čistoću ruku i proizvoda iz kesice, obično posledice budu višednevni problemi sa ispucalim usnama.

Da stvar bude gora, neretko se na ovako iziritirane usne nadoveže i herpes…

  • Oblizivanje i prečesto dodirivanje  usana

Pri prvim znacima isušivanja, nesvesno imamo naviku i potrebu da se oblizujemo jer nam se čini da na taj način sprečavamo neprijatno suvo zatezanje kože. Gorka istina je sasvim drugačija. Iako se u tom trenutku to  zaista čini kao dobra ideja, prelazak jezikom preko usana je najgora stvar koju možete učiniti za njih. Kako se vaša pljuvačka suši, ona uzima više vlage iz vaše kože. Rezultat su ekstra ispečene usne ili pojava „duple usne“-  iritacija i pucanje kože oko usana.

  • Korišćenje ruževa, balzama, sjajeva i kozmetike sumnjivog sastava

Svaki dan većina žena započine šoljom dobre kafe i šminkanjem. Čak i ako okolnosti ne dozvoljavaju kompletan make up, bilo da žurite ili nešto drugo, ruž i maskara su proizvodi koji se nanose i u trku i u vožnji. Da li ste ikada pročitale sastav vašeg karmina?

Ono što mnogi ne znaju je da ruževi mogu da sadrže olovo, metal čije posledice sežu daleko. Olovo je neurotoksin i može biti opasan čak i u malim dozama. Znajući koliko su usne tanke i osetljive, možemo samo pretpostaviti koliko se čega direktno i apsorbuje. Hemikalije, parfemi, boje, aditivi su samo deo sastava nekih ruževa i svaki od njih je potencijalni okidač za alergije, ispucale usne, iritacije…

Najčešći faktori koji izazivaju ispucale usne

Prevencija ispucalih usana ili kako da vaše usne budu hidrirane i zdrave

Prevencija: Zaštitite usne kada ste napolju bilo da je hladno ili pretoplo vreme. Šal je uvek dobar izbor tokom zime a preparati sa širokim spektrom UV zaštite tokom leta. Ne gulite i ne kvasite kožu koja se ljušti. Koža na vašim usnama je tanka i delikatna a dodatnim pipkanjem možete izazvati krvarenje, usporiti proces zarastanja i izazvati još iritacije.

Ishrana: Najbolji način da sprečite suvu kožu a samim tim i ispucale usne je da jedete dobro izbalansiranu ishranu prepunu voća, povrća, integralnih žitarica, nemasne proteinske hrane i zdravih masti. Povremena primena multivitaminskih preparata (uz konsultaciju sa lekarom) će takođe dati dobre rezultate i za opšte zdravlje i imunitet.

Nega pre svega: Negujte usne preparatima  koji su prirodnog porekla. Neki tretmani mogu doneti više štete nego koristi. Ako niste sigurni u sastav nečega, držite se dalje od toga, posebno ako imate suvu kožu i osetljive usne.

Prirodni sastojci balzama za ispucale usne su pčelinji vosak, maslinovo ulje, shea butter. A primena ovih sastojaka je recept koji postoji vekovima unazad. Upotreba pčelinjeg voska, maslinovog ulja i drugih prirodnih sastojaka u preparatima za negu kože i usana, nastala je još u u Kleopatrino vreme. Ključno je da se potrudite da  izbegavate balzame, meleme i masti za usne koji sadrže određene aditive koji mogu pogoršati problem. Koju god vrstu proizvoda da odaberete, nanesite ga pre nego što stavite ruž ili sjajilo za usne, a ne posle, a savet je da do potpunog izlečenja izbegavate šminkanje.

Autor: Biljana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.