Vaša korpa

Prirodne usne u 2022

U eri selfija i univerzalne lepote, postoji mišljenje da su puna usta postala trend tek poslednjih deceniju ili dve. Istina je da su i kroz istoriju, još od najstarijih vremena, žene veliku pažnju poklanjale svojim prirodnim usnama. To su bili prvobitni pokušaji da se naglase i uvećaju određenim preparatima, iscrtavanjem ili bojenjem.

Tako u nekim kulturama srećemo ukrase u vidu tetoviranja, bušenja, proširivanja umetanjem pločica i još mnogo toga. Razlozi za bilo kakvu modifikaciju usana uvek su imale dva bitna aspekta – sopstvena lepota i  privlačenje pažnje kod suprotnog pola.

Prirodne usne - Lipboost

Da li usne definišu lepotu jedne žene?

Oblik i veličina usana su od velike važnosti kada definišemo lepotu kod osobe, bez obzira na godine, pol ili bilo šta drugo. Ženine usne su najatraktivniji deo njenog tela. I ma koliko se svaka od njih opterećivala dijetom ili frizurom, prvo primećeno biće njene usne. Tokom prvih dvadeset sekundi nakon susreta sa ženom, prosečan muškarac provede više od polovine vremena gledajući u njena usta.

Postoje istraživanja koja sugerišu da su punije usne bolje i atraktivnije. Smatra se da žene žele punije usne jer to asocira na mladost i dečiju punoću kompletnih crta lica. U osnovi, veća verovatnoća  je da ćemo biti ljubazniji prema odrasloj osobi sa nešto mekšim izgledom, kao što su okrugli  obrazi ili pune usne.

Sa druge strane, neki naučnici pretpostavljaju da su pune usne poput javnog obaveštenja da je žena u reproduktivno najboljem periodu.  Razlog za to je hormon estrogen koji kontroliše plodnost i reproduktivni ciklus i čiji viši nivoi povećavaju debljinu i volumen usana. Tako da muškarce genetski i urođeno privlače baš takva puna usta i na njih sigurno i nesvesno reaguju vrlo pozitivno.

Ako gledamo sve navedeno, nije iznenađujuće da je uvećanje usana jedna od najčešće traženih kozmetičkih procedura. A ono što je zanmljivo je da iako muškarci najpre prvo primete usne na ženi, takođe u više od 90% slučajeva primete i da li su u pitanju prirodne ili su delo nekog zahvata.

Zašto su neprirodne usne uvek lako prepoznatljive?

Estetska hirurgija je dosta usavršena. Međutim uvećanje usana je tehnički zahtevna procedura. Važnost usana nije samo u njihovom izgledu, već je jako bitno da se ispoštuje funkcionalnost u artikulaciji govora, izraza  i mimike lica ali i ishrani. Da bi se postigle estetski najprirodnije usne, estetski hirurg mora da preplete umetnost sa naukom i da posebnu pažnju posveti opštoj simetriji lica.

Iako je jako popularan zahvat opet smo svedoci rezultata koji su u najmanju ruku ružni, do onih krajnje katastrofalnih. U moru istih intervencija, koje se smatraju rutinskim, često dobijemo takozvano brzinsko odrađivanje.

Kod ovakvog zahvata zanemaruju se karakteristike idealnog izgleda usana za lice pojedinca. Veličine gornje i donje usne su podjednako značajne za estetiku usana kao i odnos usana prema ostatku strukture lica.To znači da ono što je za nekog idealna veličina za nekog drugog može biti jako malo ili preterano. Ovim se dobija izgled neproporcionalnih usana u odnosu na anatomiju lica.

Hoću baš ovakve usne

Neretko i same pacijentkinje zahtevaju identičan izgled nečijih tuđih usana, koji apsolutno ne odgovara njima. Čak i jednojajčani blizanci nisu osobe istog izgleda. Bilo da gledaju slike poznatih ili imaju nerealna viđenja, zahtevati nešto što nekom drugom dobro stoji je krajnje neozbiljno. To bi bilo kao da kupite kupaći kostim koji super stoji Pameli Anderson, iako ste građeni kao Suzan Bojl.

neuspešna operacija usana

Iznenađenje!!!  Danas vas operiše vaš poštar

Dešava se i da intervenciju obavlja lice koje nije dovoljno stručno ili nije uopšte kvalifikovano za posao koji radi. Kozmetičari, dermatolozi, medicinski tehničari i kursisti, obično nisu lica koja imaju znanje da obavljaju bilo šta u domenu hirurgije. Ako razmislite koliko je vaš zubar morao da studira ili vaš lekar opšte prakse, onda vam je jasno da neko sa kursom od 15 dana ne može da zabada iglu u regiju punu nerava.

Setićete se da je i pre izvesnog vremena Srbiju zatresao skandal gde se estetskom hirurgijom bavio čovek koji je po struci bio fizioterapeut. Danas se možete zahvaliti samo višoj sili što niste prošli kroz njegovu „ordinaciju“.

Kako imati privlačnije i punije prirodne usne bez hirurgije

Iako vas priroda nije nagradila punim usnama, postoje i trikovi i rešenja koja su dostupna lako. Prvenstveno, uključite negu usana u svakodnevnu negu svog tela i lica.

  • Povremeni blagi piling ukloniće mrtve ćelije sa usana i one će dobiti glatkoću i gipkost. Što više budu glatke, više će se istaći njihov oblik i punoća.
  • Hidratacija – redovna hidratacija bitna je za svaki milimetar našeg tela, kako unutrašnje organe tako i kožu usana. Savršen dodatak u kozmetičkom proizvodu za usne trebao bi da bude shi puter koji na najbolji način hidrira i daje sjaj usnama.
  • Nega u vidu balzama ili kreme umanjiće pojavu prvih bora. Najbolji saveznici u borbi protiv prvih znakova starenja su svakako kolagen i vitamin E.
  • Dodatnu punoću dobijate korišćenjem proizvoda koji sadrži sastojke koji imaju plump efekat.
  • Probaj Lipboost preparat sa 100% prirodnim dodacima koji će tvoje usne učiniti punijim, mekšim i pojačati njihovu prirodnu boju.

Autor: Biljana Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.